Hoe ga ik om met de tekst

Algemeen

Aandacht voor jouw leven- komt niet met standaard antwoorden, maar biedt een kader voor een persoonlijke zoektocht naar wat in jouw persoonlijk leven van wezenlijk belang is. 

De tekst van het boek geeft slechts een aanzet, waardoor de leestijd kort kan zijn. 

Daar tegenover staat dat jouw eigen initiatief en discipline noodzakelijk zal zijn om je leven te onderzoeken en te leren sturen in de richting die je gaandeweg als heilzaam zal ontdekken. 

Met andere woorden: het komt er op aan dat jijzelf ‘aandacht voor jouw leven’ wil ontwikkelen.  Anders verandert er niets.  Toch moeten we onszelf niet onder te grote druk zetten en er geen te drukkende opdracht van maken.  God is er, jij bent er, we kunnen samen van gedachten wisselen…  Ga vanuit een luisterende houding rustig en ontspannen op ontdekking.

Hoe begin ik?

Aandacht geven aan jouw leven begint met wat tijd te reserveren voor jezelf.  Dat is een eerste stap.

Misschien klinkt dat al als een eerste ‘opdracht’.  Buig het dan om naar een ‘voorrecht’, iets dat je jezelf mag geven en gunt.  In deze tijd mag je tot rust komen, en tot jezelf.  Aandacht voor jezelf. 

Vanzelf maak je zo ruimte voor wat er in je leeft of omgaat.  Het eerste onderdeel van het boek neemt je daarin mee.  Hierdoor ontstaat vanzelf aandacht voor jouw leven.  Het begin van je ontdekkingstocht. 

Hoe ga ik om met de tekst?

Niet alles zal voor jou persoonlijk even erg van toepassing zijn.  Ongetwijfeld heb je al een aantal zaken ontdekt of onder de knie. 

Neem principes mee, een manier van denken, een manier van omgaan met het leven of vorm geven aan het leven.  Jezelf beter leren kennen.  Heilzame wegen ontdekken.  Een manier vinden om met God in dialoog te gaan.  Luisteren naar jezelf en naar God. 

Hoe ga ik aan de slag met de tekst?

Voel je vrij om er mee aan de slag te gaan zoals je denkt dat goed is voor jou persoonlijk.  Het is geen cursus met leerstof die je moet kennen, maar een wandeling, waarbij jij ervoor moet zorgen dat het voor jou een zinvol en heilzaam traject wordt.

Wil je toch een paar invalsmogelijkheden? 

  • Wat is je innerlijke reactie als je dit stuk leest?  Wat komt er naar boven?
  • Welke woorden of gedachten trekken je aandacht?  Onderstreep ze of schrijf ze op.  Vat het onderdeeltje aan de hand van je aantekeningen samen in één of enkele kernzinnen.  Zo heb je kort en krachtig je eigen kerngedachten bij de hand.

Maak het concreet of praktisch

Probeer vage wensen om te zetten in >>> concrete en praktische doelen. 
[ Het is mijn wens om een betere vader te worden.  >>>  Ik ga de kinderen van school afhalen, we spelen een spelletje,; ik stop ze in bed en praat en bid met hen.]

Wat wil je precies zien groeien of verminderen? 
Over welke vraag of welk onderwerp wil je graag tot een besluit komen, of overdenken, ordenen, verder uitdiepen…? 

Hoe kan je verschillende opties onderzoeken?  Waar kan je eventueel inspiratie opdoen?  Wat zou je kunnen doen om iets al een beetje meer vorm te geven? 

Schrijf

Gebruik een schriftje voor aantekeningen.  Het wordt jouw verzamelpunt voor ontdekkingen, lessen, handvaten en persoonlijke wijsheid. (Een ‘Atoma’ schriftje geeft je de mogelijkheid om bladen te versteken of tussen te voegen als je bij een bepaald onderwerp meer ruimte wil om te schrijven.)

Succes !